Jan Kubr

More quotes from Michel Houellebecq’s The Possibility of an Island

In Uncategorized on July 19, 2008 at 20:54

Yes, more quotes from this super-positive self-confidence boosting book. Hehe, not. As previously, I was too lazy to use Google Translate for you and I bet you’ll be, too. But for the Czech readers out there:

“‘Scény moderního světa’ – pojmenoval tu situaci novinář a neuvědomil si, že právě ony byly důkazem toho, že se Francie stala moderní zemí, že pouze skutečně moderní stát je schopný zacházet se starými lidmi jako s pouhým odpadem, že takové pohrdání předky by v Africe nebo v některé ze zemí tradiční Asie bylo nemyslitelné.”

“(…); a nelze říct, že by komunismus nějak extra rozvíjel v mezilidských vztazích citovost: v postkomunistických zemích panuje většinou spíš brutalita – společnost balzakovská, vniklá z rozpadu království, ze srovnání vychází jako zázrak laskavosti a něhy.”

“(…); snem všech mužů je potkávat malé nevinné coury, ovšemže připravené ke všem zvrhlostem – což jsou ostatně skoro všechny dospívající dívky. Ženy však později zmoudří, a tak odsuzují muže k věčné žárlivosti na jejich zhýralou minulost malých kurviček. ”
So far so good, great observation. But he continues:
“Odmítnout něco dělat, protože už jsme to dělali, protože už jsme to zažili, znamená pro nás i pro druhé rychle se zbavit veškerého důvodu k žití jakož i veškeré možné budoucnosti a ponořit se do těžké nudy, která nakonec promění ve strašlivou hořkost provázenou nenávistí a zatrpklostí vůči všem, kdo ještě patří k životu.”

“Moc hezké holce mužské pokolení neustále věnuje zvýšenou pozornost a hýčká ji (…). Fyzická krása zde hraje přesně tutéž roli jako za starého monarchistického režimu urozená krev (…) u vetšiny z nich velice rychle zvítězí pocit jakési vrozené, podvědomé a bezděčné nadřazenosti, což je cele řadí mimo, a ve velké většině případů značně i nad zbytek lidstva. A protože se každý z jejího okolí snaží seč může ušetřit ji jakékoliv újmy a uhádnout sebemenší z jejích přání, taková hezká holka jednoduše začne nahlížet zbytek světa, jako by se skládal ze samých sluhů (…)”

“Jako tolik jiných žen chtěla být penetrována, s ničím míň by se nespokojila, o tom nemohla být řeč.”

“Jako pro všechny dívky její generace znamenala sexualita pro Esther jen veselou zábavu, postavenou na svádění a erotice, z níž nevyplývaly žádné zvláštní citové závazky; podobně jako soucit podle Nietzscheho byla láska pohou fikcí, kterou si vymysleli slabí, aby u silných vyvoliali pocit viny, aby zavedli hranice jejich přirozené svobodě a divokosti. Ženy byly dříve slabé, obzvlášť kolem porodu, v té době potřebovaly být zaštítěny silným ochráncem, a proto vynalezly lásku, ale v současné době už byly silné, nezávislé a svobodné a odmítaly vyvolávat i prožívat cit, který už neměl žádné konkrétní opodstatnění.”

“(…) já se celý život staral jedině o své péro anebo o nic, teď byl můj pyj chcíplý a já ho v tom neblahém úpadku následoval (…)”

“Lež se mi teď ukazovala v celém rozsahu: týkala se všech aspektů lidské existence a její užití bylo univerzální; filozofové ji bez výjimky stvrdili, a podobně i takřka všichni literáti; pravděpodobně byla k přežití druhu nezbytná (…)”

“(…) ‘rodíme se v podstatě už sami, žijeme sami a umíráme sami’. Tato věta byla jednak přístupná i těm nejjednodušším náturám, jednak shrnovala, k čemu se dopracovali nejvybranější myslitelé; za každých okolností vyvolávala jednohlasný souhlas, a jakmile ji kdokoli slyšel vyslovit, propadl přesvědčení, že neslyšel nikdy nic tak krásného, tak hlubokého a tak trefného (…)”

So is it that Michel just needs to get laid, as a colleague of mine put it? But these are not in fact Michel’s quotes, there are Daniel’s (who is the main character of the book). I believe that it is just Daniel who needs to get laid (but can’t since the body can’t satisfy the desire anymore..) and Michel is onto something smarter. Read my review (coming up).

  1. […] by jan on freedom About Jan Kubr « More quotes from Michel Houellebecq’s The Possibility of an Island […]

Comments are closed.